Lacrosse in Breda krijgt een kickstart: Breda Bigfoots

“We geven je een stok met een netje. Daarmee kun je een bal mee overgooien naar teamgenoten en scoren in het goal.” Dat is de extreem korte versie van wat initiatiefnemer Daniël Sterenborg vertelt over de sport lacrosse.

Lacrosse is snel, creatief, tactisch, teamplay en gaat over respect. De sport komt uit Noord-Amerika. Het heeft kenmerken van basketbal, american football, hurling, ijshockey en hockey en is daarmee een vrij complete sport. In Breda wordt vooral de non-contact versie van de sport gespeeld. Bij spelers vanaf 16 jaar ook  de contactvariant.

Eerdere initiatieven om lacrosse in Breda te introduceren liepen spaak door te weinig bestuurservaring of te veel focus op studenten. Een nieuwe groep initiatiefnemers, waaronder Daniël Sterenborg, neemt nu het voortouw in Breda. Daniël heeft al clubs opgericht in Bergen op Zoom en Vlissingen. Nu wordt onderzocht of lacrosse ook in Goes en Breda voet aan de grond kan krijgen.

Samen met Bredase IJshockeyclub Yeti’s werd het idee concreet. Het ijsseizoen stopt eind maart en lacrosse is een zomersport bij uitstek. Yeti’s bestaat pas 5 jaar en telt al meer dan 180 enthousiaste leden. Samen met Menno Cleton (bestuur en technische commissie) werd gekeken hoe de seizoenen kunnen overlappen en lacrosse passend gemaakt kan worden voor de ijshockeyers. Intussen voegden zich twee lacrossespelers uit Breda bij dit duo, waaronder een voormalig nationaal teamspeler. Samen zijn zij de spil als het aankomt op het verzorgen van de trainingen. Cleton: “De eerste clinics staan gepland en er hebben zich al tientallen leden aangemeld. We hopen op een leuke en langdurige samenwerking!”

Na overleg met diverse partijen kwamen ze bij sportvereniging Advendo in Breda-Noord uit om de vrijdagavond velden uit te lenen voor lacrosse. Ger Bruggeman, voorzitter SV Advendo: “Op het moment dat lacrosse bij onze vereniging aan de poort klopte, waren wij net als waarschijnlijk vele anderen nieuwsgierig naar wat wij konden verwachten. Na een eerste kennismaking waren wij gelijk enthousiast en wilden deze nieuwe sport in Breda graag een podium bieden. Wij hopen dan ook dat het een gezellige toevoeging wordt aan het Bredase sportmilieu.”

Sterenborg zal de sport onder de aandacht brengen bij scholen via clinics en wijksport: “Het is een nieuw teamsportaanbod, iedereen begint op gelijk niveau, dus het is instapklaar voor iedereen. De drie leeftijdsgroepen (jeugd tot 16, tot 29 en senioren boven de 30) zorgen ervoor dat er voor iedere leeftijd iets te ontdekken valt. Voor slechts €100 kun je iedere training tot aan de zomervakantie bijwonen. Dat is inclusief huur van een stick en deelname aan regionale toernooi-avonden met andere clubs in de buurt.”

Geïnteresseerden kunnen zich informeren via de website (www.bigfootslacrosse.nl) of Instagram (BredaBigfootsLacrosse). Aanmelden voor twee proeflessen kan via een direct message of per mail: info@grassrootslacrosse.nl